Realizacja LOFFT

Futurystyczne wnętrze gabinetu stomatologicznego

Gabinety lekarskie, a zwłaszcza stomatologiczne kojarzą nam się najczęściej ze sterylnością i totalnym minimalizmem. Rzadko kiedy z designem. Najnowsza realizacja biura LOFFT architektura przełamuje schematy. Minimalizm, design i funkcjonalność można połączyć. Potwierdzeniem tego jest ten futurystyczny gabinet stomatologiczny w Bytowie.

Prace obejmowały adaptacje starego budynku – kamienicy w centrum miasta. Inwestor prowadzi już gabinety stomatologiczne w innym mieście, dodatkowo chciał otworzyć placówkę właśnie w Bytowie. Pracownia LOFFT architektura zajęła się projektem zewnętrznej bryły, jak i wnętrza. Dzisiaj „Stomatologia Nadolna” to 180 m² czyli trzy gabinety zabiegowe, recepcja oraz poczekalnia.

„Nie jest to nasza pierwsza współpraca z Inwestorem, dlatego nasze prace projektowe nie były weryfikowane, a spotykały się z zadowoleniem i aprobatą. Inwestor zdał się na nas w doborze materiałów wykończeniowych i specyfikacji oświetlenia” mówi Małgorzata Hendrych-Lubińska, właścicielka LOFFT architektura.

Inspiracją w projekcie była specyfika działalności gabinetu m.in. budowa jamy ustnej z uzębieniem. Elementy inspiracji widzimy w czarnej falującej ścianie na recepcji oraz w linii na suficie, która pojawia się w logo firmy. Prowadzi ona do poszczególnych gabinetów, a jednocześnie w całości tworzy kształt zęba, który widzimy również w logo. Kolorystyka – róż, fiolet, czerwień zaczerpnięta jest z identyfikacji wizualnej firmy, ale jednocześnie nawiązuje do kolorystyki występującej w jamie ustnej.

Uwagę od wejścia zwracają schody wykonane z kamienia, które wyglądają jakby były zawieszone w powietrzu. Pochwyt i poręcz to elementy lewitujące w całej przestrzeni – pochwyt daje wrażenie „wyrwanego ze ściany” i przeniesionego na drugą stronę schodów w formie poręczy „wypadającej” z sufitu.

„Stomatologia Nadolna” ma w swojej specjalizacji stomatologię dziecięcą dlatego w poczekalni pojawił się kącik dla dzieci z wyjątkową ścianą, która zachęca najmłodszych do wciskania poszczególnych elementów. Ma im to pokazać, że kiedy pojawia się dziura w zębie – to pani stomatolog ją szybko wyleczy. Pufa to forma siedziska wykonana na indywidualne zamówienie nawiązująca do linii na suficie.

„Dobór oświetlenia w tego typu realizacjach to bardzo ważna kwestia. Oświetlenie techniczne i jego parametry zostały dobrane razem z ekspertami marki AQForm. Zależało mi na oświetleniu, które idealnie wpasuje się w zaprojektowaną przestrzeń, ale też na takim, które będzie w stanie dobrze oświetlić przestrzeń. Wspólnie uznaliśmy, że najlepsza będzie nagrodzona tytułem German Design Award 2018 oprawa RING 111 QRED” mówi Małgorzata Hendrych-Lubińska. „Wizualnie okrągłe formy nawiązują do miękkich linii występujących w całej realizacji. Elementy wpuszczanego oświetlenia zlicowanego z sufitem nie ingerują w funkcjonalność gabinetów, jak i zachowanie warunków higienicznych oraz estetycznych w placówkach medycznych. Oświetlenie w tym przypadku nie zostało potraktowane jako dodatek a element bardzo ważny, który ma znaczący wpływ na wykonywaną pracę” dodaje architekt.

Wnętrze zostało zaprojektowane i stworzone jako estetyczne, funkcjonalne i minimalistyczne, ale jednocześnie pokazujące specyfikacje działalności o wypracowanej już kolorystyce.

Projekt: LOFFT architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska, www.lofft.com.pl
Wykonawstwo: ANKRA Maciej Wiczkowski
Foto: Agnieszka Babińska
Więcej na www.aqform.com

Podziel się!

Poprzedni wpis

Tekstylia domowe i obiektowe na Interior Design Forum

Następny wpis

Blue Monday za biurkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *